CTS Uutiskirje

 

Kymenlaakso vahvoilla Monacon datacenter -messuilla

Saksalaisen Hetznerin palvelinkeskuksen sijoittuminen Suomeen on jälleen aktivoinut Suomen palvelinkeskuksista kiinnostuneita tahoja. CTS Engtec toimi asiantuntijaorganisaationa, kun Kotka-Haminan elinkeinoyhtiö Cursor markkinoi Kymenlaaksoa Monacossa alan suurilla messuilla.

Kotka-Haminan elinkeinoyhtiö Cursor osallistui 3.-4.6. Data Cloud Europe 2015 –kongressiin ja messuihin Monacossa. Messut ovat yksi tärkeimmistä data center –toimijoiden vuosittaisista tapahtumista.  Data center –investoinneissa vuosia työskennellyt CTS Engtec oli valmistanut Cursorin käyttöön markkinointimateriaalia sekä kattavat selvitykset etelä- Kymenlaakson mahdollisista palvelinkeskusalueista esiteltäväksi kansainvälisille investoijille.

Monacosta palannut myyntijohtaja Harri Eela Cursorista kertoo, että messunäkyvyydellä tavoiteltiin uusia kontakteja, etelä-Kymenlaakson kilpailuaseman segmentointia sekä toimialan viimeisintä tietoa.

-Selkeästi tuli esiin, että kysyntää uusille suomalaisille datacenter- saittien eli toiminta-alueiden tarjoajille on kaikissa kokoluokissa, olipa kyseessä megaluokan saitit tai pienet palvelinkeskukset, sanoo Eela.

Pohjoismaat aktiviisia palvelinkeskuksista käytävässä kilpailussa

Kilpailu palvelinkeskuksista on globaalisti kovaa ja vertailu eri maiden ja kaupunkien välillä käydään investoijien kriteerien ehdoilla.

-Pohjoismaat kiinnostavat  investoijia, koska täällä on alhainen sähkön hinta, stabiilit poliittiset olosuhteet ja luonnonolosuhteet sekä riittävän kylmä ilmasto ja mahdollisuus vesijäähdytykseen, jotka pitävät energiakulut maltillisina. Esille nousi myös, että data center –toimijat pitävät uusiutuvaa energiaa entistä tärkeämpänä energiantuotannon lähteenä. Norja markkinoi itseään vesivoiman tuottajana ja Ruotsin Falun rakentaa EkoData Falun –voimalaa, joka tuottaa  energiaa myös kaupungin lämmöntuotannon tarpeisiin. Siihen pitää panostaa, että voimme tarjota uusiutuvaa energiaa palvelinkeskusinvestointeihin. Myös Googlen Haminan palvelinkeskus tuo esille tuulivoiman osana keskuksen energiantuotantoa, kertoo Eela.

Cursor, Kotkan Energia ja CTS Engtec ovat työskennelleet aktiivisesti yhteistyössä palvelinkeskusinvestointien hankkimisessa Kymenlaaksoon. Monacossa alue nousi Eelan mukaan esiin potentiaalisena sijoituspaikkana monista syistä.

-Kymenlaakso kiinnosti alueena, koska täällä on tehty paljon toimialan töitä ja alueelle rakentuu Pohjoismaiden suurin datacenter -keskus. Saimme nyt hyvän kuvan, mihin suuntaan Cursorin ja sen yhteistyökumppaneiden pitää jatkaa ja mitä investoijat vaativat. Yksi selkeästi esille tullut seikka oli, että kaavoituksen pitää olla valmiina. Kun investointivalmius on olemassa, ei globaaleissa hankkeissa jäädä odottamaan kaavoituspäätöksiä. Meillä pitää olla valmiina tarjottavaksi alueita kahden ja sadan hehtaarin väliltä, Eela tähdentää.

Suomen messuorganisaationa toimi Invest in Finland, jonka kautta Data Cloud –messuille osallistui useita suomalaisia yrityksiä. Kotka-Haminan lisäksi kaupungeista mukana olivat Oulu, Kajaani, Riihimäki ja Rovaniemi. Eela kertoo, että Ruotsi, Norja, Ranska ja Hollanti näkyivät vahvasti messuilla, samoin yhdysvaltalaisten läsnäolo. Aasialaisia sen sijaan ei kongressisaleissa juurikaan näkynyt.

CTS:n vahvuuksina vankka kokemus ja laaja palvelutarjonta

CTS Engtec on tehnyt kevään aikana selvityksiä palvelinkeskuksille soveltuvista sijoituspaikoista mm. kaupunkien elinkeinoyhtiöille. Selvitykset sisältävät rakennettavuuden, sähköistyksen ja jäähdytyksen näkökulmat.

- Selvityksiemme perusteella Suomesta löytyy lukuisia hyviä tai erinomaisia sijoituspaikkoja erilaisille palvelinkeskuksille välillä Hanko - Sodankylä. Olemme toisaalta myös havainneet, että harva seutukunta osaa markkinoida omia alueitaan ja vahvuuksiaan niin, että kansainväliset toimijat kiinnostuisivat. Usein investoijalla on myös kova kiire saada hanke liikkeelle ja ensimmäiset blokit käyttöön. Tähän CTS pystyy tarjoamaan hyviä palveluja, joissa kulminoituu vuosien saatossa erilaisten projektien toteutuksissa hankittu asiantuntijaosaaminen, toimialasta riippumatta, sanoo toimitusjohtaja Antti Lukka CTS Engtec Oy:stä.

CTS Engtecillä on jatkossa erittäin hyvät mahdollisuudet olla mukana hankkimassa kansainvälisiä datacenter -toimijoita Suomeen. Datacenter- ja kuituverkkotekniikkaan liittyvä osaaminen yhdistettynä vankkaan projekti- ja suunnitteluosaamiseen pitävät tästä huolen.