CTS Uutiskirje

 

Musta Naamio innosti alalle

Työurani alkoi Kajaanin Puhelinosuuskunnassa 1975. Kokemusta on karttunut teleyhtiöiden verkonrakentamisesta, alkaen kupariverkoista aina valokuituteknologiaan, joten kulloinkin vallitseva teknologia on tullut tutuksi.

Kohdalleni tuli valokaapeliverkon rakentaminen haasteena ihan sattumalta, kun puhelinyhtiö oli tilannut 1980-luvun alussa historiansa ensimmäisen valokaapelin asennuksen. Menin innolla projektiin mukaan ja sen jälkeen olinkin ainoa, joka siellä tunsi tekniikan.

Näin minulle annettiin tilaisuus vastata asennustöistä, suunnittelusta sekä kehittää dokumentointijärjestelmä optisiin verkkoihin. Valokaapeliverkkojen yleistyessä olinkin ainoa vastuuhenkilö kaapelisuunnittelun käynnistämisessä ja rakentamisessa. Verkon laajentumisen myötä aloitin myös asentajien koulutuksen.

Kajaanin Puhelinosuuskunnassa lopetin työurani 1999 ja aloin työskennellä omassa yrityksessä optisen kuidun kanssa. Toiminta oli valtakunnallista ja asiakkaina teleoperaattorit, kunnat ja kaupungit. Valokaapeliverkkoja toimitettiin ns. avaimet käteen -periaatteella. Valokaapeliverkkojen kokonaistoimituksista luovuttiin vähitellen 2012, jonka jälkeen painopiste vuoteen 2014 saakka oli muiden tekemien verkkojen laadunvalvonnassa tilaajan edustajana.

Viime vuosina olen luennoinut alan seminaareissa lähinnä valokaapeliverkkojen rakentamisesta ja laadunvalvonnan tärkeydestä. Vuonna 2006 löysin Suomeen optisen monitoroinnin -menetelmän, joka perustuu optisen kuidun ylivertaisiin ominaisuuksiin ja jonka avulla valvotaan erilaisten rakenteiden elinkaarta eri teollisuuden aloilla kuten kaivosteollisuudessa.

Optinen monitorointi onkin sitten oma tarinansa...

________________________________________
Hannu Reinikoski
Toimialajohtaja
Mobile: +358 (0)45 603 8400
e-mail: hannu.reinikoski@ctse.fi